Vooroordelen tegen zonnepanelen neergesabeld
Zonnepanelen zijn te duur, de techniek is nog niet voldoende ontwikkeld, je kan ze beter in Afrika neerzetten waar meer zon schijnt, zonne-energie is alleen rendabel dankzij subsidies.
Wim Sinke, hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam en manager zonne-energie bij ECN in Petten, haalt deze vooroordelen kundig onderuit in een interview in dagblad Trouw. Sinke geldt als dé deskundige op het gebied van zonnepanelen, is geen verkoper en heeft dus geen commerciële belangen bij een pro-zonnepanelen verhaal. Volgens Sinke hebben sceptici ‘hun feiten niet op een rij.’
Critici zeggen wel dat zonne-energie altijd een marginale energiebron zal blijven en dat een land altijd aangewezen zal blijven op energie uit centrales. In Nederland komt nog maar 0,1 procent van de benodigde energie van de zon. In Duitsland ligt dat cijfer op vijf, in Italië zelfs op acht. Sinke verwijst naar Shell, die in een van de toekomstscenario’s uitgaat van 40 % in 2100. In Nederland stelt stroom van zonnepanelen nog niet veel voor, maar er lijkt een inhaalslag in de maak. Dit jaar komt het opgestelde vermogen op één gigawatt, eind 2012 stond er nog maar 200 megawatt opgesteld.
Met het Nederlandse systeem van salderen kan zonnestroom nu al in kosten concurreren met stroom uit centrales. Ook als het systeem van salderen wordt afgeschaft, naar verwachting rond 2020, zal stroom uit zonnepanelen concurrentieel blijven, omdat kosten van installaties omlaag zullen gaan.
Massaal stroom opwekken in de Sahara is lange tijd gezien als een goede zet. Sinke veegt het idee van tafel. Transport van de stroom naar Europa is kostbaar en bij transport gaat stroom verloren. “Bovendien creëren we zo een nieuwe energieafhankelijkheid.”
Volgens Sinke is er ook in Nederland ruimte voor grootschalige parken met zonnepanelen. Hij waarschuwt zich ‘blind te staren op de postzegeltjes op de daken”. “Er zijn veel meer vierkante kilometers beschikbaar.” De zon kan goed concurreren met windmolens op zee.
We moeten nog wachten op de grote doorbraak in de technische ontwikkelingen, is ook een vooroordeel. “Die doorbraak is er al, zonne-energie is de doorbraak.” Sinke denkt dat het rendement de komende decennia zal stijgen naar 30 tot 40 % en dat prijzen zullen verder dalen. Een consument die op het beste zonnepaneel wacht is als de koper die de snelste computer zoekt. Op het moment dat hij er de winkel mee uitloopt, is de PC al weer verouderd. Met die redenering koop je nooit een zonnepaneel.
Sommigen hekelen het feit dat veel zonnepanelen uit China komen en dus mogelijk kwaliteitsproblemen kennen. Volgens Sinke komen technologie en machines vaak uit Europa. “De helft van alle zonnepanelen bevat een vorm van Nederlandse technologie.”
Tot slot, een zonnepaneel produceren kost meer energie dan het paneel ooit op zal leveren. Ook dat is natuurlijk ook onzin. Volgens Sinke wordt die energie in een kleine twee jaar opgewekt, daarna heeft de eigenaar ruim 20 jaar schone stroom. Zelf stel ik klanten wel eens de wedervraag: hoeveel energie heeft het gekost een kerncentrale neer te zetten, die vervolgens nog eens onveilig is ook èn die afval produceert waarmee we geen raad weten.
We zullen centrale stroomopwekking nodig houden, Nederland kan niet volledig in eigen stroomproductie voorzien en zal dus altijd importeren. Behalve stroom opwekken moeten we ook naar zonnecollectoren voor warm water, dan gebruiken we de gratis energie van de zon nog efficiënter. Zonne-energie is nu rendabel en zal een steeds grotere rol gaan spelen in onze energievoorziening.