• Home
    • Hoe werkt het?
      • Hoe werkt het?
      • Zonnepanelen, kosten en opbrengsten
      • Zonnepanelen plaatsen op een dak
      • Veelgestelde vragen
    • Waarom Solar?
      • Solar, zonnepanelen, gratis stroom van zon
      • Rekenmodule zonnepanelen Sunpower
    • Producten
      • Sunpower Zonnepanelen, Delsolar, Solar Frontier
      • Zonnecellen, panelen en omvormers
      • Referenties installaties met zonnepanelen
      • Omvormers Delta, Solaredge en SAJ Sununo
    • Over ons
      • Over ons
      • Nieuws / Blog
      • Vacatures, verkoop en advies zonne-energie
    • Contact
      • Blog

    Blog

    You are here: Home » Blog » Blog

    Vooroordelen tegen zonnepanelen neergesabeld

    augustus 13, 2014
    augustus 13, 2014

    Zonnepanelen zijn te duur, de techniek is nog niet voldoende ontwikkeld, je kan ze beter in Afrika neerzetten waar meer zon schijnt, zonne-energie is alleen rendabel dankzij subsidies.
    Wim Sinke, hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam en manager zonne-energie bij ECN in Petten, haalt deze vooroordelen kundig onderuit in een interview in dagblad Trouw. Sinke geldt als dé deskundige op het gebied van zonnepanelen, is geen verkoper en heeft dus geen commerciële belangen bij een pro-zonnepanelen verhaal. Volgens Sinke hebben sceptici ‘hun feiten niet op een rij.’
    Critici zeggen wel dat zonne-energie altijd een marginale energiebron zal blijven en dat een land altijd aangewezen zal blijven op energie uit centrales. In Nederland komt nog maar 0,1 procent van de benodigde energie van de zon. In Duitsland ligt dat cijfer op vijf, in Italië zelfs op acht. Sinke verwijst naar Shell, die in een van de toekomstscenario’s uitgaat van 40 % in 2100. In Nederland stelt stroom van zonnepanelen nog niet veel voor, maar er lijkt een inhaalslag in de maak. Dit jaar komt het opgestelde vermogen op één gigawatt, eind 2012 stond er nog maar 200 megawatt opgesteld.
    Met het Nederlandse systeem van salderen kan zonnestroom nu al in kosten concurreren met stroom uit centrales. Ook als het systeem van salderen wordt afgeschaft, naar verwachting rond 2020, zal stroom uit zonnepanelen concurrentieel blijven, omdat kosten van installaties omlaag zullen gaan.
    Massaal stroom opwekken in de Sahara is lange tijd gezien als een goede zet. Sinke veegt het idee van tafel. Transport van de stroom naar Europa is kostbaar en bij transport gaat stroom verloren. “Bovendien creëren we zo een nieuwe energieafhankelijkheid.”
    Volgens Sinke is er ook in Nederland ruimte voor grootschalige parken met zonnepanelen. Hij waarschuwt zich ‘blind te staren op de postzegeltjes op de daken”. “Er zijn veel meer vierkante kilometers beschikbaar.” De zon kan goed concurreren met windmolens op zee.
    We moeten nog wachten op de grote doorbraak in de technische ontwikkelingen, is ook een vooroordeel. “Die doorbraak is er al, zonne-energie is de doorbraak.” Sinke denkt dat het rendement de komende decennia zal stijgen naar 30 tot 40 % en dat prijzen zullen verder dalen. Een consument die op het beste zonnepaneel wacht is als de koper die de snelste computer zoekt. Op het moment dat hij er de winkel mee uitloopt, is de PC al weer verouderd. Met die redenering koop je nooit een zonnepaneel.
    Sommigen hekelen het feit dat veel zonnepanelen uit China komen en dus mogelijk kwaliteitsproblemen kennen. Volgens Sinke komen technologie en machines vaak uit Europa. “De helft van alle zonnepanelen bevat een vorm van Nederlandse technologie.”
    Tot slot, een zonnepaneel produceren kost meer energie dan het paneel ooit op zal leveren. Ook dat is natuurlijk ook onzin. Volgens Sinke wordt die energie in een kleine twee jaar opgewekt, daarna heeft de eigenaar ruim 20 jaar schone stroom. Zelf stel ik klanten wel eens de wedervraag: hoeveel energie heeft het gekost een kerncentrale neer te zetten, die vervolgens nog eens onveilig is ook èn die afval produceert waarmee we geen raad weten.
    We zullen centrale stroomopwekking nodig houden, Nederland kan niet volledig in eigen stroomproductie voorzien en zal dus altijd importeren. Behalve stroom opwekken moeten we ook naar zonnecollectoren voor warm water, dan gebruiken we de gratis energie van de zon nog efficiënter. Zonne-energie is nu rendabel en zal een steeds grotere rol gaan spelen in onze energievoorziening.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /1 Tweets/in algemeen

    Audi en VW rijden op zonne-energie SunPower

    augustus 8, 2014
    augustus 8, 2014

    De Duitse automerken Audi en Volkswagen hebben een deal gesloten met de Amerikaanse zonnepanelen fabrikant SunPower voor het plaatsen van zonnepanelen bij Amerikanen die de nieuwe Audi A3 plug in hybrid of de E-Golf aanschaffen. De firma Bosch zal oplaadapparatuur leveren, zodat de stroom van de panelen kan worden gebruikt voor het opladen van de auto. De auto is ook in Europa te koop.
    Elektrische auto rijden op zonne-energie
    Tegelijk kondigen beide merken aan dat de CO2 uitstoot als gevolg van de productie van deze auto, wordt gecompenseerd door de aankoop van CO2 certificaten in Californië en Afrika. Audi gelooft dat meer en meer klanten zullen kiezen voor een ecologische totaaloplossing bij de keuze van hun nieuwe auto. Het bedrijf zal kopers van de auto gratis een oplaadstation leveren, die kan worden geplaatst op een locatie naar keuze.
    SunPower maakt zonnepanelen met het hoogste rendement op de wereldmarkt. De nieuwste generatie panelen haalt een rendement van ruim 21%, terwijl standaardpanelen een rendement halen van 16 tot 17 %. Bovendien geeft SunPower als enige speler op de wereldmarkt een 25-jarige all-in garantie. Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat SunPower panelen per watt piek meer stroom leveren dan een ander merk, en dit gedurende de hele levenscyclus van de panelen. SunPower biedt ook financiering aan, via leaseconstructies. SunPower zal ook opslag van zonnestroom mogelijk maken. Dat biedt klanten de mogelijkheid volledig onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Ook als het netwerk niet functioneert kan een woning stroom tappen uit de accu’s.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /1 Tweets/in algemeen

    Geïnterviewd in FD over zonnepanelen Nederland

    mei 20, 2014
    mei 20, 2014

    De nieuwe digitale bijlage Energie Pro van het Financieele Dagblad interviewde me over de verkoop van zonnepanelen in Nederland. Zoals wel vaker ging de aandacht in eerste instantie uit naar terugverdientijd, rendement, subsidies etc. Gelukkig konden we ook kwijt dat zonne-energie gewoon goedkoper is dan de stroom van de leverancier én dat zelf stroom produceren leuk is, goed voor het milieu en je onafhankelijk maakt van de leveranciersprijzen. Met zonnepanelen klik je je stroomprijs vast, voor een periode van 25 jaar.
    Solarplaza publiceerde een heldere graphic over de stand van zaken van zonnepanelen in Nederland. Hieronder een helaas te vage impressie.
    Zonnepanelen Nederland
    Met 100000 nieuwe installaties in 2013 werd er dus iedere vijf minuten een nieuwe installatie geplaatst. Dat lijkt heel wat, maar is nog nog maar een bescheiden hoeveelheid als je kijkt naar landen als België en Duitsland. Volgens het CBS stagneerde het aandeel hernieuwbare energie vorig jaar op 4,5 procent, net zoveel als in 2012. In 2020 moet dat percentage zijn verhoogd naar 14 %. Er is dus nog werk aan de winkel.
    Wereldwijd is er enorme vraag naar zonnepanelen. China verhoogde deze week de ambitie naar 70 Gigawatt vermogen in 2017. Eind vorig jaar stond er 20 Gigawatt vermogen opgesteld. De VS en Japan zijn de nummers twee en drie op de wereldmarkt.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /0 Tweets/in algemeen

    Zonnepanelen kopen met vakantiegeld

    mei 15, 2014
    mei 15, 2014

    Een derde van de Nederlanders wil graag het jaarlijkse vakantiegeld gebruiken om zonnepanelen te kopen. Dit blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond. Hoe jonger de ondervraagden, hoe groter de bereidheid om geld te besteden aan het plaatsen van zonnepanelen. In de leeftijd 18 tot 24-jarigen zegt zelfs de helft van de respondenten graag zonnepanelen te willen kopen. Dat is een opmerkelijke uitkomst, omdat in de praktijk juist blijkt dat kopers van zonnepanelen vaak al de middelbare leeftijd hebben bereikt. Lees meer →

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /1 Tweets/in algemeen

    Google: 1 miljoen voor goedkope hoog rendement omvormer

    mei 13, 2014
    mei 13, 2014

    Zoekmachine gigant Google looft één miljoen dollar uit voor de uitvinder die erin slaagt een kleine en goedkope hoog rendement omvormer te bouwen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen aan de zogeheten Little Box Challenge.
    google geeft 1 miljoen voor vinding goedkope kleine omvormer zonnepanelen
    Google hoopt zo de kostprijs voor installaties met zonnepanelen te verlagen, zodat zonne-energie toegankelijk wordt voor een breder publiek. Google benadrukt in een verklaring dat het één Gigawatt stroom koopt afkomstig van windmolens, om de vele datacentres van stroom te voorzien. Het bedrijf investeerde een miljard dollar in zestien projecten voor het opwekken van hernieuwbare energie. Google kocht ook Nest, een bedrijf dat een slimme thermostaat ontwierp, die op afstand kan worden bediend. Nest werd ontwikkeld door designers van Apple.
    De aankondiging van Google kwam op een bijeenkomst in het Witte Huis, waar president Obama ook nieuwe initiatieven bekend maakte om hernieuwbare energie te promoten. Op het dak van het Witte Huis werd onlangs een installatie met zonnepanelen geplaatst.
    witte huis zonnepanelen
    In de jaren zeventig was de Amerikaanse president Jimmy Carter al voorstander van zonnepanelen, die hij dan ook op gebouwen bij het Witte Huis liet plaatsen. Zijn opvolger, de republikein Ronald Reagan, vond zonne-energie onzin en liet de panelen weer verwijderen. De plaatsing van zonnepanelen op het Witte Huis moet een voorbeeld worden voor de Amerikaanse consument. De Amerikaanse markt van zonnepanelen groeit snel en staat, na China, wereldwijd op de tweede plaats.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /1 Tweets/in algemeen

    Controleer productie zonnepanelen met Tel de Zon actie

    mei 12, 2014
    mei 12, 2014

    U twijfelt of uw installatie met zonnepanelen goed werkt of bent gewoon nieuwsgierig naar uw opbrengst? Doe mee met de Tel de Zon actie die deze week tijdens de Solardays wordt georganiseerd. Het komt nu eenmaal heel vaak voor dat bezitters van zonnepanelen geen enkel idee hebben of hun panelen goed werken. Met de actie zullen opbrengsten van installaties met elkaar kunnen worden vergeleken.
    Het TV-programma Kassa besteedde aandacht aan de actie en zal ook de uitslag van het onderzoek bekend maken.

    Omdat het weer in verschillende delen van Nederland verschillend kan zijn, wordt rekening gehouden met het postcodegebied waar de installatie zich bevindt. Ook de oriëntatie van het dak (zuid, oost, etc) en de dakhelling spelen een rol. Misschien liggen sommige zonnepanelen in de schaduw, van een boom, dakkapel of ontluchtingspijp. Dat zijn sowieso zaken waarmee bij de installatie rekening moet worden gehouden.

    Monitoring zonnepanelen

    Ook hier merken we in de praktijk dat installateurs dergelijke obstakels wel eens over het hoofd zien. Zonnepanelen moeten altijd onder dezelfde hellingshoek worden gemonteerd. Ook moeten ze allemaal in dezelfde richting ten opzichte van het zuiden worden geplaatst. Een paneel op het oosten zal vroeg in de ochtend meer produceren dan een paneel op het westen. Dat is de reden dat panelen op verschillende oriëntaties van elkaar moeten worden gescheiden. Van deze regel kan worden afgeweken als er micro-omvormers worden gebruikt, of optimizers met een centrale omvormer van SolarEdge. De initiatiefnemers van Tel de Zon hopen dat Nederlanders zich meer bewust worden van de opbrengst van zonnepanelen. Bij een tegenvallende productie is het misschien raadzaam de installateur te vragen onderzoek te doen. Ook fouten in bekabeling, of een defecte omvormer kunnen invloed hebben op de productie. Het is sowieso verstandig de productie van panelen het hele jaar door in de gaten te houden. Er zijn diverse websites waar bezitters hun productie kunnen bijhouden en kunnen vergelijken met collega-producenten in de buurt.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /6 Tweets/in algemeen

    SolarEdge optimizers voor 2,5 Mwatt installatie

    mei 6, 2014
    mei 6, 2014

    Indrukwekkende installatie met zonnepanelen op het dak van het hoofdkantoor van Bouygues in het Franse Versailles.
    SolarEdge optimizers 2
    In totaal 2,5 megawatt vermogen zonnepanelen werd aangesloten op SolarEdge omvormers en optimizers. Let op hoe het dak werkelijk is vol gelegd met oost-west constructie, hoewel de panelen niet overal exact in die richting liggen. Bekijk hier ons aanbod zonnepanelen.
    Solaredge optimizers 1
    Bouygues koos voor SolarEdge omdat er met deze plaatsing meer panelen en dus opbrengst kon worden gegenereerd. Ook was belangrijk dat het onderhoud aan het systeem simpel is: de productie van ieder panel wordt individueel opgevolgd met hulp van de optimizers en het monitoringsysteem. Derde reden was het feit dat bij brand met één druk op de knop de spanning in de strings tot een laag, veilig niveau kan worden teruggebracht zodat brandweerlieden geen gevaar lopen.
    De zonnepanelen vormen onderdeel van een grote renovatie van het kantoor Challenger. Ook regenwater wordt teruggewonnen en thermische panelen zorgen voor warm water in keukens en kleedruimten bij de sportzalen.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /3 Tweets/in algemeen

    SunPower en Google investeren 250 miljoen in zonnepanelen

    april 24, 2014
    april 24, 2014

    De Amerikaanse fabrikant van hoog rendement zonnepanelen SunPower stopt samen met Google 250 miljoen dollar in een fonds waarmee in de VS zonnepanelen kunnen worden geleased.
    SunPower NY
    Google investeert 100 miljoen, SunPower de rest. Leasing van zonnepanelen is populair in de VS. Consumenten krijgen gratis zonnepanelen op hun dak en betalen aan SunPower een maandelijks bedrag, dat vaak lager is dan wat eerder aan de energieleverancier werd betaald. In de constructie wordt gedurende de hele looptijd service verleend en wordt de productie gemonitord. Deze constructie is mogelijk omdat zonnepanelen van SunPower een hoog stabiel rendement hebben en bedrijfszeker zijn. Het is de tweede keer dat Google in zonne-energie investeert. Eerder werd een deal bekend rond een investering in windmolens die data centers van stroom gaan voorzien.

    SunPower garantie

    SunPower maakt zonnepanelen met een vermogen van 327 of 345 watt piek, veel meer dan concurrenten die panelen bouwen met vermogens tot maximaal 270 watt piek. Het meest verkochte paneel in Nederland heeft een vermogen van 250 watt piek. SunPower is de enige fabrikant die 25 jaar productgarantie geeft op de panelen.
    Toevallig deze week lanceerde ook Apple een initiatief rond zonne-energie onder het motto We Want To Leave The World Better Than We Found It.
    Apple campagne duurzaamheidApple gaat ook fabrieken in de VS van schone energie voorzien. In een advertentiecampagne ter gelegenheid van Earth Day, waarin de duurzame plannen van het bedrijf worden getoond, geeft Apple ook een sneer naar concurrent Samsung: “There are some ideas we want every company to copy.”
    De Amerikaanse markt voor zonne-energie is de tweede snelst groeiende na China, dat nu massaal in schone energie investeert.
    In Nederland groeit het aantal zonnepanelen gestaag. Tot eind 2013 zou in Nederland ongeveer 700 Megawatt zijn geïnstalleerd, nog erg weinig in vergelijking met landen als België, Italië of Duitsland.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /8 Tweets/in algemeen

    Aantal zonnepanelen Nederland verdubbeld

    april 21, 2014
    april 21, 2014

    Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen in Nederland verdubbeld. Dit meldt de NOS.
    .zonnepanelen Delsolar Almere
    Ook voor dit jaar wordt een sterke groei verwacht. Zonne-energie is duidelijk doorgebroken op de Nederlandse markt, met particulieren die massaal zonnepanelen plaatsen. In 2013 was een overheidssubsidie een laatste duw in de rug van de consument. Dit jaar zal het BTW-voordeel extra helpen.

    BTW zonnepanelen

    Particulieren kunnen alle BTW op de installatie terugkrijgen van de Belastingdienst. Overigens is het besef groot dat ook zonder dit soort voordeeltjes zonnepanelen goedkopere stroom opleveren dan de stroom van de leverancier. Ook de wens autonoom te worden en iets te doen aan een beter milieu wordt steeds vaker genoemd als argumenten over te stappen op zonnestroom.
    Behalve particulieren stappen ook steeds vaker scholen, bedrijven en VVE’s over op zonne-energie. Afgelopen week werd bekend dat een nieuw gemeentebestuur in Amsterdam , bestaande uit D66 en Groen Links, aangevuld met een derde fractie, zal proberen alle scholen in de hoofdstad te voorzien van zonnepanelen, zodat kan worden bespaard maar ook om zonne-energie onder de aandacht te brengen bij jongeren en hun ouders.
    In Nederland wordt het aantal installaties met zonnepanelen niet goed geregistreerd. Zonnepanelen bezitter P. Segaar analyseert ieder jaar de markt en levert landelijke gegevens aan het CBS over de groei van de sector. Volgens hem zijn er in Nederland 1200 leveranciers, die samen zorgen voor werk voor 10000 mensen.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /8 Tweets/in algemeen

    De ongelooflijke daling van kosten zonnepanelen

    april 16, 2014
    april 16, 2014

    Zakenbank Sanford Bernstein onderzocht de kosten van de verschillende energiebronnen zoals olie, gas, vloeibaar gas en zonne-energie. Het plaatje hier onder is veelzeggend. de sterk gedaalde kosten van zonne-energie in een heldere grafiek

    Zonne-energie

    Zonne-energie is nu al concurrerend met olie en vloeibaar gas en zal het komende decennium dus een grote schok veroorzaken op de wereldwijde energiemarkten. China is behalve een van de grootste producenten van zonnepanelen, ook de grootste markt voor PV-systemen. Ook in het Midden Oosten is toenemende vraag naar zonnepanelen, wat de traditionele verkopers van fossiele brandstoffen onder druk zal zetten.
    Deskundigen zijn het er over eens dat zonne-energie nu wereldwijd nog niet veel voorstelt, zie tweede grafiek, maar zeggen tegelijkertijd dat zonne-energie het komende decennium een revolutionaire ontwikkeling zal doormaken.aandeel van zonne-energie in de wereldwijde energiemix

    Terugverdientijd zonnepanelen

    Ook de Nederlanders hebben dat inmiddels begrepen. Klanten investeren nu in zonne-panelen, vaak nog uit louter financiële overwegingen, hoewel we steeds vaker horen dat mensen graag onafhankelijk willen worden van hun leverancier en ook iets willen doen voor een beter milieu. Ruwe schattingen geven aan dat tot eind 2013 ongeveer 700 megawatt vermogen in Nederland is opgesteld. Daar zou dit jaar makkelijk nog eens 200 megawatt bij kunnen komen.
    Vaak vragen geïnteresseerden nog naar de terugverdientijd, die voor veel klanten natuurlijk zo kort mogelijk moet zijn. Maar ook hier zien we veranderingen. Consumenten krijgen door dat stroom van zonnepanelen goedkoper is dan stroom van de leverancier, als je kijkt naar de kosten van een installatie en de hoeveelheid stroom die ermee kan worden opgewekt de komende 25 jaar. Mooi voordeel is dat sinds een uitspraak van het Europees Hof de betaalde BTW op de aanschaf van de installatie kan worden teruggevorderd. Daarmee zijn zonnepanelen nog aantrekkelijker geworden dan een jaar geleden, toen er nog een subsidie werd verleend.

    Deel deze pagina:
    • Google Bookmarks
    Array Likes
    /10 Tweets/in algemeen
    Pagina 1 van 11123›»

    Remco de Jong

    Eigenaar van deze website, oud-journalist en sinds jaren actief in advies en verkoop zonne-energie.
    Advies of offerte?

    Wij nemen vandaag nog contact met u op!

    Volg ons

    • Twitter
    • Facebook

    Tags

    2013 adviseur Afrika amsterdam bedrijven binnenstad BTW China Den Haag duurzame energie electriciteit energierekening EU Europese commissie fabrikant gemeente goedkope stroom grootverbruikers importheffing kerncentrales Led mobiele telefoons mobieltje monumenten Noord-Holland off-grid opladen particulieren photovoltaische sector rendement zonnepanelen SDE+ sportclubs sportverenigingen subsidie subsidie zonne-energie Subsidie zonnepanelen terugverdientijd Vacatures verkopen verlaagde btw VVE werkgelegenheid zonne-energie zonnecellen zonnepanelen

    Volg ons

    • Twitter
    • Facebook

    Webdesign & Webontwikkeling :: Hotspot Design

    © Copyright - www.zonnepaneel-advies.nl by Zem & Co